چراغ سوله ای از بهترین محصولاتی است که در تامین روشنایی سولهها مورد استفاده قرار میگیرد. اما سوال مهم اینجا است که سیستم روشنایی سوله باید به چه صورتی باشد و چگونه میتوان میزان روشنایی سوله های صنعتی را محاسبه کرد؟ با پاسخ دادن به این سوالات متوجه میشوید که چه تعداد چراغ سوله ای صنعتی برای شما نیاز است. پس با الکترونت همراه باشید تا فرمول محاسبه روشنایی در محیطهای صنعتی را به شما ارائه دهیم و عواملی که در این مورد تاثیر گذار هستند را معرفی کنیم.
8 فاکتور مهم در محاسبه روشنایی سوله های صنعتی
برای اینکه بتوانید سیستم روشنایی سوله را به درستی انتخاب کنید نیاز است که بدانید چه فاکتورهایی را باید در نظر داشته باشید. این موضوع هم در محاسبه روشنایی سوله به شما کمک میکند و هم اینکه با اطلاع داشتن از آن میتوانید چراغ سوله ای صنعتی مورد نیاز خود را خریداری کنید. مهمترین نکاتی که باید برای تامین روشنایی سوله، کارگاه یا کارخانه در نظر داشته باشید از قرار زیر هستند:
1- دمای نور
یکی از مهمترین موارد در استاندارد روشنایی سوله، دمای نور چراغ سوله ای است. چشم انسان به گونهای طراحی شده که در نورهای نزدیک به نور طبیعی بیشترین راحتی را دارد. به همین دلیل باید در زمان خرید چراغ سوله ای دقت کنید که محصول مورد نظر شما دمایی نزدیک به خورشید داشته باشد که در بازه 3500 تا 4000 کلوین قرار میگیرد.
2- میزان بهره نوری چراغ سوله ای
در زمان خرید چراغ سوله ای با کمیت مهمی به نام بهره نوری یا لومن بر وات مواجه خواهید شد. این کمیت نشاندهنده قدرت چراغ صنعتی برای روشنایی سوله است. هرچه نسبت لومن بر وات بیشتر باشد، بهره نوری چراغ بالاتر خواهد رفت. در نتیجه با مصرف برق کمتر، میتواند نور با شدت بیشتری را منتشر کند.
3- اهمیت زاویه تابش در محاسبه روشنایی سوله
از دیگر موارد مهمی که باید برای محاسبه روشنایی سوله در نظر داشته باشید، زاویه تابش چراغ سوله ای است. این مورد هم میتواند تعداد چراغهای صنعتی مورد نیاز را مشخص کند و هم اینکه محل قرارگیری منبع نور را برای شما مشخص خواهد کرد. به طور معمول بهترین زاویه تابش برای چراغ سوله ای از کنارههای بدن فرد یا پشت سر او است. به این ترتیب بدون ایجاد سایه یا خیرگی به راحتی میتواند کار خود را در محیط صنعتی پیش ببرد. برای مثال چراغ سوله ای گلنور معمولا نور خود را در زاویه 100 درجه تابش میکند؛ در نتیجه در صورتی که در مکان مناسب نصب شود، خیلی راحت میتواند روشنایی مورد نیاز محیط صنعتی را بدون خیره کردن چشم فراهم کند.
4- فاصله منبع روشنایی
از دیگر موارد مهم در روشنایی سوله های صنعتی در نظر گرفتن فاصله منبع روشنایی و ارتفاع سقف محیط است. هرچه چراغ صنعتی در فاصله دورتری نسبت به شما قرار بگیرد، شدت نور دریافتی هم کمتر خواهد شد. به همین دلیل است که در فرمول محاسبه روشنایی سولهها جایی برای شدت نور و ارتفاع سقف هم در نظر گرفته شده است.
5- تاثیر نوع پوشش دیوارها در محاسبه میزان روشنایی فضا
از دیگر مواردی که باید برای محاسبه روشنایی سوله و تعیین تعداد چراغ صنعتی مورد نیاز، باید به آن دقت شود، ویژگیهای محیطی است. برای مثال اگر از پوششهای سفید و براق برای سقف، کف و دیوارها استفاده شده باشد، 80 درصد از نور بازتاب شده و روشنایی افزایش پیدا میکند. اما اگر از پوششهای کدر استفاده میکنید، باید بدانید که بازتاب نور تنها به میزان 10 درصد اتفاق خواهد افتاد.
6- کاربری محیط
برای مثال مقدار روشنایی سوله های صنعتی در زمینه تولید مواد غذایی یا خودرو با مواردی که در آنها به تولید ساعت، حکاکی روی فلز یا ساخت جواهرات پرداخته میشود، تفاوت دارد. هرچه که حساسیت انجام یک کار بیشتر بوده و زمان حضور انسان در آن بیشتر باشد، باید سیستم روشنایی سوله هم پیشرفتهتر شده و روشنایی بیشتری تامین شود.
7- مقدار گرد و غبار موجود در سوله
از سوی دیگر باید بدانید که مقدار گرد و غبار موجود در محیط هم میتواند بر روی روشنایی سوله های صنعتی تاثیرگذار باشد. هرچه مقدار ذرات موجود در هوا بیشتر باشد، توانایی چراغ صنعتی برای روشن کردن محیط کاهش پیدا میکند. به همین دلیل در این مورد بهتر است از چراغ سوله ای استفاده کنید که به خوبی در برابر نفوذ گرد و غبار مقاوم باشد تا تعداد کمتری چراغ در سیستم روشنایی سوله نیاز داشته باشید.
در این مورد پیشنهاد میدهیم از چراغ سوله ای مازی نور استفاده کنید که به دلیل داشتن ساختمان منسجم و استفاده از پوششهای آلومینیومی در بدنه، به خوبی در برابر چنین مواردی ایمن شده و کیفیت نور خود را از دست نخواهد داد.
8- میزان روشنایی طبیعی موجود در سوله
از دیگر مواردی که باید در زمان محاسبه روشنایی سوله در نظر داشته باشید، مقدار نور طبیعی است که در محیط صنعتی وجود دارد. باید سعی کنید که تا حد امکان نور طبیعی را وارد محیط کارگاهی خود کنید. اما اگر امکان استفاده از روشنایی طبیعی برای شما وجود ندارد و یا اینکه مقدار نور خورشید ورودی به محیط صنعتی کم است، بهترین راه خرید چراغ سوله ای برای تامین روشنایی محیط است. به این ترتیب میتوانید نوری بسیار نزدیک به نور طبیعی را در محیط به وجود آورید.
جدول استاندارد محاسبه روشنایی سوله های صنعتی
برای اینکه بتوانید محاسبه روشنایی سوله را با اطمینان بیشتری انجام داده و بدانید که به چه تعداد چراغ صنعتی نیاز دارید. در ادامه جدول استاندارد روشنایی سوله با کاربریهای مختلف را برای شما آوردهایم. با استفاده از دادههای این جدول میتوانید مقدار روشنایی مورد نیاز یک فضا بر حسب لوکس را به همراه دمای رنگی پیشنهادی به دست آورید. به این ترتیب در زمان خرید چراغ سوله ای راحتتر میتوانید برای انتخاب محصول تصمیم بگیرید.در این مقاله از گروه فنی مهندسی الکترونت به بررسی نحوه محاسبه روشنایی سوله و نکات مهمی که باید در روشنایی سوله های صنعتی بدانید پرداختیم.
سوالات متداول
منظور از لوکس در جدول استاندارد روشنایی سوله چیست؟
لوکس در واقع به معنای شدت نور بر حسب لومن در هر متر مربع است. برای مثال در جایی که ساخت و تعمیر ساعت انجام میشود، هر متر مربع نیاز به 1000 تا 1500 لومن شار نوری دارد. بنابراین باید از چراغ سوله ای با توان بالاتر استفاده کنید.
چگونه میتوان تعداد چراغ صنعتی مورد نیاز در یک فضا را به دست آورد؟
برای محاسبه تعداد چراغهای مورد نیاز در سیستم روشنایی سوله نیاز است که ابتدا ابعاد فضا و ارتفاع سقف را در نظر بگیرید. سپس با استفاده از جدول استاندارد روشنایی سوله های صنعتی به محاسبه مقدار لوکس مورد نیاز پرداخته و سپس با توجه به ویژگیهای چراغ سوله ای مد نظر، تعداد لازم از چراغ صنعتی را محاسبه کنید.